"Libeček je vlastně plevel, já ho dávám do všeho a všude je mu dobře,“ tak bujně rostoucí a velmi aromatické listy teta Anička, která mě pravidelně učí vytvářet malé kuchařské zázraky. Libeček lékařský (Levisticum officinale) patří mezi vynikající koření a zaslouží si pevné místo v naší kuchyni. Daruje polévce, masu, či obyčejnému máslu TO, co přiměje vaše strávníky aby vám vysekli velikou pochvalu :) V době, kdy mnozí stále pečlivěji prověřují složení výrobků nabízených v obchodech se jedná o báječnou alternativu. Pokud si totiž připravíte koření sami, pak máte jistotu, že tam žádné zdraví neprospěšné látky nejsou.

Nejstarší zmínky o pěstování libečku v Evropě pocházejí ze 12. století. Později se běžně pěstoval v zahrádkách a používal jako polévkové koření. V některých jazycích je libeček označován jako maggi bylinka. Například v němčině (Maggikraut), holandštině (maggiplant) nebo dánštině (maggiurt). Je pravda, že chutí libeček připomíná maggi, ale v originální receptuře na proslulé tekuté koření byste jej hledali marně.

Domácí Maggi z libečku

Připravte si svazek libečku (listy i stonky), sůl, olej, čisté sklenice, ostrý nůž a prkénko. Libeček nakrájejte na malé kousky. Ve větší míse nakrájený libeček prosolte a zalijte olejem. Pak vše napěchujte do sklenice. Já pro tento účel používám obroušené dřívko. Čím více a pečlivěji budete mačkat, tím více získáte šťávy s vůní maggi. Po naplnění celé sklenice ještě zalijte olejem. Hotový výrobek skladujte v chladničce.

Samotnou šťávu můžete použít jako domácí maggi. Drť i se šťávou lze dávat po lžičkách na ochucení polévky, či omáčky přímo do hrnce. Dále můžete zelenou směs využít při přípravě pomazánek, bylinkového másla, karbanátků či bramboráků. Při dávkování mějte na paměti, že se jedná o velmi koncentrovanou a slanou ingredienci.

Zeleninový základ pro polévky

Ke svazku libečku si připravte sůl, cibuli, mrkev, česnek, celer a máslo. Můžete použít i další druhy zeleniny, např. květák, petržel, celer. Množství zeleniny a poměr nechávám na vaší chuti. Libeček posekejte opět na menší kousky a zeleninu nastrouhejte nahrubo. Celou směs lehce osolte a poduste na másle do křehkého změknutí. Ještě horké plňte do skleniček, které po uzavření obraťte dnem vzhůru. Skladujte v chladničce.

Díky takto připravenému základu můžete snadno a rychle připravit dobrou polévku. Několik lžic zeleninového základu stačí zaprášit moukou, udělat rychle jíšku a dál připravovat polévku dle oblíbených receptů. Díky zeleninovo - libečkovému základu bude mít vaše polévka originální chuť a úžasné aroma.

Bylinkový olej

K aromatickému libečku přidejte cibuli, česnek, chilli (kdo má rád ostřejší), červenou papriku, kmín, sůl, olej, tymián a rozmarýn. U tymiánu a rozmarýnu použijte pouze lístky. Bylinky lehce nasekejte ostrým nožem, osolte a přidejte další koření. Můžete použít takové, které máte rádi. Nádobu naplňte pouze do poloviny a řádně promačkejte dřívkem. Pak zalijte olejem a nechejte důkladně rozležet. V oleji se uvolní všechny vůně a chutě. Skladujte v suchu a temnu.

Bylinkový olej se vám bude hodit při nakládání masa na grilování. Můžete s ním potírat i zeleninu. Upotřebíte ho také při pečení masa. Díky domácímu ochucenému oleji dostaneme do jídla opět TO, co se nikde nekoupí.

Originální voňavý a zároveň praktický dárek

Sklenice s dobrotami z libečku poslouží i jako milý dárek zvlášť pro ty hospodyňky, které rády vaří, ale nemají prostor pro vlastní bylinkovou zahrádku.