Říkáme jim feferonky nebo chilli papričky. Pro většinu z nás představují známé koření – obvykle vnímané pod opatrným heslem: „Méně je někdy více“. Jejich domovinou jsou tropy a subtropy, zejména pak v Indii, Číně, Japonsku,
Pálí, tlumí – a léčí
Není náhodou, že kapsaicinoidy najdete i v pepřových sprejích. Bolest je ale jen jejich prvním projevem. Poté kapsaicin působí analgeticky, tlumí bolest, a to – alespoň podle úspěšného českého výzkumu – zejména tu chronickou. Kromě toho vám chilli papričky doslova rozproudí krev. Metabolismus se zrychlí a dojde k lepšímu zažívání. Tenhle účinek přijde vhod zejména těm, kteří se chystají po na cukry a tuky náročných vánocích do jara odložit pár přebytečných kil.
Třikrát týdně oheň v ústech
Seznam nemocí, se kterými mohou chilli papričky zatočit, je překvapivě dlouhý. Jmenujme alespoň ty nejrozšířenější, které obvykle souvisí s prokrvením. Trombóza, křečové žíly, omrzliny, hematomy, ale i diabetes mellitus, protože kapsaicin sníží hladinu krevního cukru, nebo ateroskleróza a srdeční arytmie. Doporučovaná dávka pro léčbu je 400 miligramů kapsaicinu třikrát týdně. To se ale velmi těžko měří. Každá paprička má jinou pálivost podle druhu i toho, kde vyrostla, a vyšší či nižší obsah podle velikosti. Udává se proto v průměru pět papriček druhu habanera. Kromě toho můžete využít i v boji proti bakteriím. Zabírá dokonce i na bakterie Escherichia coli či Salmonellu. Ale návštěvu lékaře raději nevynechávejte…
Pěstovat je můžete začít hned teď
Výčet pozitivních vlastností chilli ještě není u konce. Tyhle papričky obsahují samozřejmě také vitamín C. Jediná slavná jalapeño paprička, která dorůstá délky pět až osm centimetrů, obsahuje takřka ¼ jeho doporučené denní dávky. Kromě toho je chilli zásobárnou železa a betakarotenu. Tyhle papričky si můžete vypěstovat i v Česku. Pěstují se hlavně jako letničky, sklízí se pět měsíců po výsadbě. Ale není to dogma. Pokud je dobře zazimujete, může je mít i jako víceleté keříky. Odmění se vám bohatou úrodou. Začít však musíte předpěstováním v teple vašeho domova. Jakmile vyklíčí, přesadíte rostlinku do většího květníku. Chilli nevydrží mráz, takže ven přesazujte až ve chvíli, kdy si budete jisti, že již nehrozí. Potřebuje teplo a světlo, naopak náruživé zalévání není nutné. Z první sklizně si můžete uvařit třeba… chilli con carne!
- Chilli noc carne
- lžíci oleje
- cibuli
- červenou papriku
- 3 stroužky česneku
- polévkovou lžíci chilli
- polévkovou lžíci mleté sladké papriky
- polévkovou lžíci římského kmínu
- polévkovou lžíci rajčatového protlaku
- 500 gramů mletého hovězího masa
- 300 mililitrů hovězího vývaru
- 400 gramů konzervovaných rajčat (někdo používá i cherry rajčátka)
- sušenou majoránku
- 400 gramů sterilovaných červených fazolí
- lžičku cukru krystal
- sůl a pepř
Cibuli a papriku zbavenou jadérek nakrájejte na kostičky, najemno nasekejte česnek. Na pánvi rozpalte olej, vsypte cibulku, smažte asi pět minut. Přisypte česnek, papriku, koření mimo majoránky a pepře a míchejte ještě pět minut. Poté přidejte maso a míchejte dalších pět minut na středním plamenu. Nyní přilijte vývar a vložte rajčata. Osolte, opepřete, zasypte majoránkou. Jemně promíchejte. Teď je čas rajčatového protlaku. Směs přiveďte k varu a nechte podusit pod poklicí přibližně 20 minut. Pokud se vám omáčka vypařila, přidejte trochu vody. Na závěr přijde to hlavní: slité fazole. Směs s nimi vařte ještě 10 minut. Nechte chvíli odstát – a dobrou chuť!