Říkáme jim feferonky nebo chilli papričky. Pro většinu z nás představují známé koření – obvykle vnímané pod opatrným heslem: „Méně je někdy více“. Jejich domovinou jsou tropy a subtropy, zejména pak v Indii, Číně, Japonsku,

Vietnamu, Africe, Mexiku a v dnešní době si bez nich neumí vaření představit ani řada domácností na Balkáně. Tyhle papričky si získaly slávu hlavně pálivostí. Vděčí za ni rostlinnému alkaloidu jménem kapsaicin. Ten dokáže „popálit“ každou tkáň, které se dotkne. Možná vás napadá otázka, co je vlastně účelem téhle pálivosti. Biologové se domnívají, že má vysoký obsah kapsaicinu ochránit papričky před napadením houbami či sežráním býložravci. U všežravého člověka ale došlo k pravému opaku. Vždyť Indiáni pěstovali chilli papričky již šest tisíc let před naším letopočtem.

Pálí, tlumí – a léčí

Není náhodou, že kapsaicinoidy najdete i v pepřových sprejích. Bolest je ale jen jejich prvním projevem. Poté kapsaicin působí analgeticky, tlumí bolest, a to – alespoň podle úspěšného českého výzkumu – zejména tu chronickou. Kromě toho vám chilli papričky doslova rozproudí krev. Metabolismus se zrychlí a dojde k lepšímu zažívání. Tenhle účinek přijde vhod zejména těm, kteří se chystají po na cukry a tuky náročných vánocích do jara odložit pár přebytečných kil.

Třikrát týdně oheň v ústech

Seznam nemocí, se kterými mohou chilli papričky zatočit, je překvapivě dlouhý. Jmenujme alespoň ty nejrozšířenější, které obvykle souvisí s prokrvením. Trombóza, křečové žíly, omrzliny, hematomy, ale i diabetes mellitus, protože kapsaicin sníží hladinu krevního cukru, nebo ateroskleróza a srdeční arytmie. Doporučovaná dávka pro léčbu je 400 miligramů kapsaicinu třikrát týdně. To se ale velmi těžko měří. Každá paprička má jinou pálivost podle druhu i toho, kde vyrostla, a vyšší či nižší obsah podle velikosti. Udává se proto v průměru pět papriček druhu habanera. Kromě toho můžete využít i v boji proti bakteriím. Zabírá dokonce i na bakterie Escherichia coli či Salmonellu. Ale návštěvu lékaře raději nevynechávejte…

Pěstovat je můžete začít hned teď

Výčet pozitivních vlastností chilli ještě není u konce. Tyhle papričky obsahují samozřejmě také vitamín C. Jediná slavná jalapeño paprička, která dorůstá délky pět až osm centimetrů, obsahuje takřka ¼ jeho doporučené denní dávky. Kromě toho je chilli zásobárnou železa a betakarotenu. Tyhle papričky si můžete vypěstovat i v Česku. Pěstují se hlavně jako letničky, sklízí se pět měsíců po výsadbě. Ale není to dogma. Pokud je dobře zazimujete, může je mít i jako víceleté keříky. Odmění se vám bohatou úrodou. Začít však musíte předpěstováním v teple vašeho domova. Jakmile vyklíčí, přesadíte rostlinku do většího květníku. Chilli nevydrží mráz, takže ven přesazujte až ve chvíli, kdy si budete jisti, že již nehrozí. Potřebuje teplo a světlo, naopak náruživé zalévání není nutné. Z první sklizně si můžete uvařit třeba… chilli con carne!

  • Chilli noc carne
  • lžíci oleje
  • cibuli
  • červenou papriku
  • 3 stroužky česneku
  • polévkovou lžíci chilli
  • polévkovou lžíci mleté sladké papriky
  • polévkovou lžíci římského kmínu
  • polévkovou lžíci rajčatového protlaku
  • 500 gramů mletého hovězího masa
  • 300 mililitrů hovězího vývaru
  • 400 gramů konzervovaných rajčat (někdo používá i cherry rajčátka)
  • sušenou majoránku
  • 400 gramů sterilovaných červených fazolí
  • lžičku cukru krystal
  • sůl a pepř

Cibuli a papriku zbavenou jadérek nakrájejte na kostičky, najemno nasekejte česnek. Na pánvi rozpalte olej, vsypte cibulku, smažte asi pět minut. Přisypte česnek, papriku, koření mimo majoránky a pepře a míchejte ještě pět minut. Poté přidejte maso a míchejte dalších pět minut na středním plamenu. Nyní přilijte vývar a vložte rajčata. Osolte, opepřete, zasypte majoránkou. Jemně promíchejte. Teď je čas rajčatového protlaku. Směs přiveďte k varu a nechte podusit pod poklicí přibližně 20 minut. Pokud se vám omáčka vypařila, přidejte trochu vody. Na závěr přijde to hlavní: slité fazole. Směs s nimi vařte ještě 10 minut. Nechte chvíli odstát – a dobrou chuť!